Clifa logo
 

Adres ][ Adress
Gastenboek ][ Guestbook
Route Hulp ][ Travel Help Contact
    Naar Huis ][ Back Home
                    
 
Verpleeghuizen en verzorgingshuizen vanuit Cliėntperspectief

D. Voeding

D1. Kwaliteit van de voeding
D2. Tijdstip van de maaltijden
D3. Keuzemogelijkheden tijdens de maaltijd
D4. Hulp bij het eten
D5. Sfeer tijdens het eten

D1. Kwaliteit van de voeding

§         De kwaliteit moet voldoen aan de multidisciplinaire richtlijn verantwoorde vocht- en voedselvoorziening(Zie bijlage). Hoofdelementen hieruit zijn:

Ų      Minstens 1 ½ liter vocht per dag.

Ų      Temperatuur van de warme maaltijden dient boven de 60 graden Celsius te zijn en koude verstrekkingen moeten tussen de 5 en 7 graden Celsius zijn.

Ų      2 tot 6 extra verstrekkingen per dag: dagelijks soep en een toetje bij de warme maaltijd en 1 maal daags fruit.

Ų      Drie maaltijden per dag.

Ų      De broodmaaltijden zijn dagvers.

Ų      Er is voldoende variatie in belegsoorten.

D2. Tijdstip van de maaltijden

§         De maaltijden worden op vaste tijdstippen aangeboden. Bijvoorbeeld:

Ontbijt                     : tussen 07:30 - 10:00

Lunch                      : tussen 12:00 - 14:00

Avondmaaltijd          : tussen 17:00 - 19:00

§         Naar gelang de wensen van de cliėnt kan van deze tijden worden afgeweken. Dit dient opgenomen te worden in het zorgplan.

§         Er zijn (minimaal) tussenpozen tussen de maaltijden van 3 uur.
 

D3. Keuzemogelijkheden tijdens de maaltijd

§         De cliėnt kan kiezen met wie hij/zij aan tafel zit.

§         Er is een menucommissie.

§         De cliėnt wordt periodiek geraadpleegd over de samenstelling van de maaltijden.

§         De cliėnt heeft dagelijks de keuze uit minstens 2 menu’s.

§         Indien de verpleeghuisbewoner dit wenst, kan hij/zij op elk tijdstip koffie/thee of een vruchtensapje te drinken krijgen.

§         De cliėnt bepaalt zelf:

Ų      of hij/zij ’s middags of ’s avonds de warme maaltijd wil gebruiken

Ų      waar de maaltijd gebruikt wordt
 

D4. Hulp bij het eten

§         De cliėnt krijgt desgewenst ondersteuning bij het invullen van het menu.

§         De verzorgingshuisbewoner krijgt desgewenst hulp bij het gebruik van een magnetron.

§         De cliėnt krijgt indien nodig deskundige hulp bij het eten.

§         Er is voldoende tijd om te eten (minstens 30 minuten p.p).

§         Er zijn voldoende adequate hulpmiddelen bij het eten zoals aangepast bestek, bordranden etc.

 D5. Sfeer tijdens het eten

§         Er is aandacht voor de sfeer en ambiance tijdens de maaltijden. De tafels zijn met een tafelkleed gedekt en wordt bij het serveren gebruikt gemaakt van dekschalen. De eetruimte is aangekleed met schilderijen, planten etc.

§         Er heerst rust tijdens het eten. De tv en de radio zijn uit tenzij de cliėnt dit zelf anders wil.

§         Er wordt voor en na de maaltijd een moment van stilte in acht genomen om, in verband met de
levensovertuiging, te danken of bidden.

 


Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 14 mei 2004

            About CLIFA ][ About EVEAN ][ Contact us ][ Contact the webmaster ©2002 by Clifa Evean Oostergouw Zaandam NL.